Jak przygotować idealne frytki?

Posiłek w skład którego wchodzą frytki, mógłby być jedzony przez dzieci niemal na okrągło. Zresztą nie tylko przez maluchy, bo przecież miłośników frytek nie brakuje również wśród dorosłych. Tylko jak je przyrządzić żeby były idealnie usmażone i chrupiące? To pytanie zadaje sobie niejedna osoba, która poległa na robieniu frytek, i zastanawia się co zrobiła źle, że ich wersja smażonych ziemniaków różni się tak bardzo od tej, którą wielokrotnie konsumowali w restauracjach i fast foodach. Zdając sobie sprawę ze skali problemu, postanowiliśmy przygotować kilka rad, które pomogą przyrządzić we własnym domu pyszne frytki, które będą idealne w smaku.

Czego wystrzegać się przy smażeniu frytek?

Żeby móc zaserwować swoim domownikom oraz zaproszonym gościom smakowity obiad lub wyborną kolację, na której pojawią się frytki, najpierw musimy zdać sobie sprawę z tego, jakich błędów mamy się wystrzegać, żeby frytki były takie, jakie chcemy uzyskać. A zatem idealnie wysmażone, chrupiące i o pięknym, złocistym kolorze. Jedną z podstawowych kwestii, która jest odpowiedzialna za sukces, albo porażkę stanowi olej. I nie chodzi tutaj o jego jakość, ale stopień rozgrzania.

Frytki musimy wrzucić do garnka dopiero wtedy, gdy będzie on już bardzo rozgrzany. Ponadto nie należy smażyć zbyt dużej ilości na raz. Bo wtedy frytki nie będą mogły swobodnie pływać, będą zduszone i istnieje ryzyko, że się posklejają. A co jeśli mamy ogromną ochotę na frytki, ale kiedy sięgamy po olej, to okazuje się, że jego ilość jest bardzo niewielka?

Wtedy lepiej zrezygnować z tego przysmaku do momentu, aż nie kupimy nowej butelki oleju. Powód? Frytki bez dwóch zdań muszą smażyć się w głębokim tłuszczu. Gdy będzie go zbyt mało, wtedy może się okazać, że ziemniaki będą surowe w środku, a nawet jeśli będą miękkie, to na pewno nie takie, jakich byśmy pożądali. Bo idealne frytki wyjdą nam tylko na głębokim tłuszczu.

Przepis na idealne frytki

Trzeba mieć świadomość tego, że wpływ na jakość frytek będą miały ziemniaki, a konkretnie ich gatunek. Najlepiej jest wybierać ziemniaki wysokoskrobiowe, z których wychodzą te najbardziej idealne frytki. Przed wrzuceniem do oleju, powinniśmy też pamiętać żeby je osuszyć. Kolejna ważna rzecz, to równomierne wysmażenie, a ono zależy przede wszystkim od tego, na jakie kawałki potniemy ziemniaka. Słupki nie mogą być ani zbyt cienkie, bo wyjdą suche, spieczone frytki, ani zbyt grube, bo wtedy mogą być twarde… Kucharze, zdradzając swój patent na idealne frytki, mówią o tym, że po obraniu ziemniaków i pokrojeniu w słupki, powinno się je wrzucić na kilka minut do gorącej wody, a następnie wyjąć i dokładnie osuszyć.

Następnym krokiem powinno być skropienie ich olejem i włożenie do zamrażalnik na ok. 30 minut. Później zostaje już tylko wrzucenie ich do gorącego oleju na 3-4 minuty, odsączenie z nadmiaru tłuszczu i najprzyjemniejsze, czyli konsumowanie. Na koniec pozostaje zmywanie tłustych naczyń. W restauracji służy do tego zmywarka gastronomiczna, a w domu zwykła zmywarka lub woda z płynem do mycia naczyń.