Czy wyparzarki gastronomiczne zabijają wirusy?

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego zdaje sobie sprawę z tego, jak ważnym urządzeniem dla funkcjonowania restauracji czy baru jest zmywarko-wyparzarka gastronomiczna. Dla niewtajemniczonych, odpowiedź na pytanie “Czy warto inwestować w profesjonalną zmywarkę” nie jest jednak taka oczywista. Należałoby przyjrzeć się bliżej czym różni się zmywarko-wyparzarka od zmywarki, której używamy w domu.

Zalety zmywarko-wyparzarki gastronomicznej

W branży gastronomicznej utrzymanie higienicznej czystości to podstawa funkcjonowania każdego lokalu. Bardzo rygorystyczne przepisy i obowiązki nałożone na właścicieli lokali gastronomicznych określają to jasno i szczegółowo. Spoczywa na nich obowiązek dbania nie tylko o sterylność wnętrza kuchni oraz utrzymaniem naczyń w idealnej aseptyczności. Oznacza to również konieczność ich wyjałowienia po każdorazowym użyciu. I tu niezastąpioną pomocą w spełnieniu wymogów i dostosowywaniu się do przepisów są specjalne urządzenia tworzone dla potrzeb gastronomii, określane jako zmywarko-wyparzarki. Zwykła kuchenna zmywarka to bardzo pomocny sprzęt i w warunkach domowych świetnie się sprawdza, ale lokale gastronomiczne takie jak restauracja, czy bary  potrzebują zupełnie innych rozwiązań. Stosowane tam maszyny z wyparzarką myją szkło i naczynia, jednocześnie poddając je procesowi dezynfekcji. To, co nie jest możliwe w zmywarkach domowych, jest osiągalne dzięki specjalnemu programowi, który pozwala podgrzać wodę do 80 lub 90 stopni, a co za tym idzie eliminuje bakterie i wirusy. Naczynia po wyjęciu ze środka są nie tylko idealnie czyste, gotowe do nakrywania stołu, ale także doskonale zdezynfekowane. Możemy mieć całkowitą pewność, że stan zastawy pozwala na bezpieczne serwowanie dań klientom.

Wymogi HACCP

Można zauważyć wiele różnic między zwykłym urządzeniem kuchennym a profesjonalną maszyną, jaką jest zmywarko-wyparzarka gastronomiczna. Jedną z najważniejszych, która wynika z dostosowania do surowym normom HACCP, będzie pogłębiona komora wytłoczona z jednego arkusza blachy. Zapewnia to brak dużej ilości szczelin, zakamarków i ukrytych miejsc, w których mogłyby umiejscawiać się bakterie, grzyby i inne drobnoustroje. Funkcja wyparzania powoduje wzrost nie tylko temperatury, ale także ciśnienia wody, co w konsekwencji sprawia, że obie te podwyższone wartości w skuteczny sposób niszczą zarazki, wirusy i inne.

Dodatkowy elementem, który nie jest bez znaczenia z punktu ekonomicznego jest fakt, iż zwiększone ciśnienie wewnątrz zmywarki powoduje znaczne mniejsze zużycie wody. Wydajne dysze cechuje dynamiczna praca już od pierwszych minut nastawienia programu, dlatego jest ona niezwykle pożądanym rozwiązaniem pomagającym utrzymać sterylną czystość kuchni w lokalach gastronomicznych. Jest to o tyle ważne, że przez w tych obiektach niekiedy przewija się setki klientów dziennie, a wraz z nimi miliardy bakterii.

Higiena i połysk

Wszystkie urządzenia typu zmywarko-wyparzarka gastronomiczna oferowane przez producentów są tak zaprojektowane, że z łatwością poradzą sobie zarówno z likwidacją drobnoustrojów, jak i zapewniają prawdziwy błysk całej zastawie stołowej. Sprzęt ten to urządzenia specjalnego przeznaczenia, który towarzyszy pracy każdej poważnej firmy gastronomicznej. Zwykle odkąd znajdzie się na wyposażeniu lokalu, barman używa ściereczki jedynie w celach marketingowych.

Zmywarko-wyparzarka do szkła

Obok zmywarek i zmywarko-wyparzarek uniwersalnych, czy do konkretnych przedmiotów, bardzo charakterystyczną jest zmywarko-wyparzarka przeznaczona do przedmiotów szklanych. Ten rodzaj urządzeń znakomicie nadaje się do zapewniania krystalicznego połysku naczyniom szklanym. Nie tylko nie powoduje zarysowań, czy zmatowienia, ale również nie pozostawia smug, minimalizuje ryzyko niedomycia tłustych plam, a szklanki, kieliszki i kufle są od razu gotowe do użycia. Taki efekt mogą zapewnić jedynie profesjonalne maszyny z funkcją zmywania. Perfekcyjny efekt i niezawodne, ciche funkcjonowanie to znaki rozpoznawcze wszystkich modeli uznanych marek. Zmywarko-wyparzarka gastronomiczna, idealna do szkła i reprezentacyjnych naczyń, szybko stanie się najważniejszym obiektem w restauracji, decydującym o jakości i sprawności obsługi.