Wyposażenie gastronomii – w co warto zainwestować?

Wyposażenie gastronomiczne to podstawa przy prowadzeniu restauracji, pubu czy pizzeri. Niezależnie od tego jak duży jest Twój biznes, bez odpowiedniego sprzętu nie ma on racji bytu. Warto jednak zwłaszcza na początku prowadzenia działalności gastronomicznej nie przesadzać z wydatkami i uzbroić się w sprzęt, który jest nam naprawdę potrzebny. Dopiero skalując działalność, wraz z jej rozwojem należy zaopatrzyć się w bardziej specjalistyczne rozwiązania. To właśnie o nich będzie ten wpis.

Pojęcie “wyposażenia gastronomicznego”

Zastanawialiście się Państwo jak zdefiniować wyposażenie gastronomiczne? Według nas jest to ogół elementów, do którego zaliczyć możemy meble i sprzęt służące do przygotowywania i przechowywania posiłków. Zadaniem wyposażenia gastronomicznego jest przede wszystkim zwiększenie wydajności pracy personelu, utrzymanie porządku i oszczędność energii.

Urządzenia gastronomiczne i ich przeznaczenie

Wyposażenie gastronomiczne możemy podzielić na kilka segmentów, które pełnią określone funkcje. To właśnie ze względu na nie przedstawimy Państwu ich podział. Warto przypomnieć jednak to co napisaliśmy na wstępie – na początku działalności warto zaopatrzyć się tylko w urządzenia “must have” – zmywarki gastronomiczne, niezbędne piece, sprzęt do kuchni etc. – a wraz z rozwojem biznesu inwestować w kolejne rozwiazania.

Urządzenia do mycia i dezynfekcji

Nie ulega wątpliwości, że w dobie COVID-19 mycie i dezynfekcja to podstawa w branży gastronomicznej. Myjnie dezynfektory to zaawansowane systemy, których brak ciężko sobie wyobrazić w czasie epidemii.

Urządzenia chłodnicze

O tym jak ważnym sektorem jest chłodnia w lokalu gastronomicznych specjalnie nie trzeba nikogo przekonywać. Urządzenia chłodnicze to gwarancja świeżości produktów. Zaliczyć tu możemy m.in stoły chłodnicze, lodówki, zamrażarki, chłodziarki i innego typu sprzęt.

Urządzenie grzewcze

Skoro wymieniliśmy urządzenia chłodnicze to na drugim biegunie mamy również grzewcze. Jak sama nazwa wskazuje jest to wszelkiej maści sprzęt służący do przygotowywania posiłków, stanowiący tzw. element kuchni ciepłej.  Zaliczyć do niego możemy; patelnie, piece, kotły, grille, frytkownice i inne rzeczy.

Meble dla gastronomii

Trzecią grupę sprzętu stanowią meble dla gastronomii. Generalnie możemy je podzielić na dwa segmenty – meble dla gości oraz lokalu. Meble dla gości to przede wszystkim stoły, krzesła, hokery, wieszaki na ubrania. W skład mebli na potrzeby wykorzystania lokalu wchodzą półki, lokale, stoły robocze, wózki i inne.

Akcesoria kuchenne

Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez akcesoriów dodatkowych. Ich zadaniem jest przyśpieszenie pracy personelu, ale też poprawa jakości wydawanych potraw czy  podniesienie prestiżu danego lokalu. Wśród całej gamy akcesoriów kuchennych warto wspomnieć choćby o blenderach, kruszarkach, szatkownicach, mikserach.

W jaki sposób wybrać niezbędne wyposażenie do gastronomii?

Przede wszystkim wybór urządzeń do gastronomii uzależniony powinien być od dwóch czynników. Pierwszy z nich to budżet, na jakim operujemy w danym momencie. Drugim niezwykle ważnym aspektem jest skala biznesu. Jeśli posiadamy jeden lokal warto budować bazę wyposażenia “małą łyżeczką”. W przypadku posiadania sieci lokali, bez wątpienia powinniśmy zainwestować w profesjonalny sprzęt, który zoptymalizuje nam koszty prowadzonej działalności oraz wydajność obsługi w punkcie gastronomicznym. Wybór i ostateczne decyzje zakupowe  zawsze należą do właściciela.