Zmywarka gastronomiczna – czym kierować się przy wyborze?

Fachowiec z branży gastronomicznej raczej nie będzie miał większego problemu z doborem odpowiedniej zmywarki gastronomicznej do swojego lokalu. Lata praktyki i niejednokrotny montaż tych urządzeń pozwala z łatwością wybrać właściwe urządzenie. Co jednak z osobami, które dopiero urządzają swój pierwszy w życiu lokal gastronomiczny? Podpowiadamy!

Jakie w ogóle rodzaje zmywarek gastronomicznych istnieją?

Zacznijmy od tego, jakie rodzaje zmywarek gastronomicznych istnieją, bo wybór akurat jest całkiem duży. Otóż wśród nich są chociażby zmywarki gastronomiczne do szkła. Te stosuje się w barach, pubach, a nierzadko również w dużych restauracjach, hotelach czy firmach cateringowych. Takie zmywarki charakteryzują się innymi parametrami ustawionych temperatur wody w komorze, a także w bojlerze.

Zmywarki gastronomiczne, dzieli się na zmywarki podblatowe, kapturowe, a także duże przemysłowe zmywarki tunelowe. Wykorzystuje się je najczęściej w barach, restauracjach, hotelach, gdzie służą do mycia szkła, sztućców, porcelany oraz mniejszych akcesoriów gastronomicznych.

Na rynku dostępne są również zmywarki dedykowane konkretnym pojemnikom. W tych myje się pojemniki GN, garnki, tace, pojemniki cateringowe, skrzynki i blachy piekarnicze. Wykorzystuje się je najczęściej w dużych punktach gastronomicznych, a także w zakładach produkcyjnych.

Znając już wszystkie rodzaje dostępnych w sprzedaży zmywarek, można przejść do wyboru. By jednak zrobić to z powodzeniem, należy przede wszystkim określić swoje oczekiwania i możliwości względem tego urządzenia.

Czym kierować się przy wyborze zmywarki gastronomicznej?

Szukając profesjonalnej zmywarki gastronomicznej do naszego lokalu, musimy wobec tego:

  • Określić ilość, rodzaj oraz wielkość zmywanych naczyń. Trzeba także mniej więcej oszacować ilość wydawanych w ciągu dnia posiłków. 
  • Wymierzyć miejsce, w którym będzie stała zmywarka. Jeżeli istnieje możliwość, warto zdecydować się na zmywarkę kapturową. Należy jednak mieć na uwadze to, że w pomieszczeniu tym musi być dużo miejsca i opłaci się to tylko wtedy, gdy w danym lokalu każdego dnia będzie gromadzić się dużo brudnych naczyń. 
  • Sprawdzić, na jakiej wysokości jest zlokalizowana rura odpływowa. Trzeba też zorientować się, jak wysoko od podłogi znajduje się rura kanalizacyjna, do której zostanie podłączony odpływ tego urządzenia. Od tego będzie zależało to, czy zmywarka będzie posiadała pompę spustową. 
  • Ustalić, jakiego rodzaju zasilanie elektryczne będzie służyło do podłączenia zmywarki. Chodzi o to, że producenci zazwyczaj dzielą swoje urządzenia zależnie od napięcia prądu zasilania. 
  • Zadbać o dobrą wentylację, aby zapewnić lepszy komfort pracy i czystość, a także uniknąć grzybów oraz pleśni, co może pojawić się w przyszłości. 
  • Określić górną granicę budżetu, jaki możemy przeznaczyć na zakup zmywarki gastronomicznej. 

Polecane zmywarki gastronomiczne – czyli co proponują producenci

Kupując zmywarkę gastronomiczną, należy zwrócić uwagę na zasilanie urządzenia, pompę odpływu, wbudowane dozowniki płynów, pompę wspomagającą płukanie oraz jakość wody. Zazwyczaj nie jeden producent zmywarek gastronomicznych radzi, aby do barów, kawiarni i małych restauracji wybierać zmywarki uniwersalne lub dedykowane (np. do szkła). Natomiast w większych restauracjach, stołówkach szkolnych, kuchniach szpitalnych, kuchniach cateringowych i zakładach garmażeryjnych najlepiej sprawdzą się zmywarki kapturowe i tunelowe.

Nie mniej wybór zmywarki gastronomicznej powinien być podyktowany realnymi potrzebami i dostępnymi środkami. Każdy właściciel lokalu ma zazwyczaj indywidualne oczekiwania względem tego urządzenia, a wybór wiąże się również między innymi z ograniczeniami przestrzeni czy finansowymi.