Rodzaje stali nierdzewnej i jej zastosowanie w gastronomii

Stal nierdzewna popularność zyskała stosunkowo niedawno, ale w obecnych czasach nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej nie być. W każdym lokalu gastronomicznym znajdziemy mnóstwo wyrobów ze stali nierdzewnej – od sztućców, po blaty kuchenne i meble. Nie brakuje jej także w naszych domach.

Zalety stali nierdzewnej w gastronomii

Do największych zalet stali nierdzewnej możemy zaliczyć to, że jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, ponieważ nie uwalnia żadnych substancji i bardzo łatwo jest utrzymać ją w czystości. Dlatego też nie może zabraknąć jej w restauracjach, barach czy kawiarniach.

Bezpieczeństwo żywności

Właściwości stali nierdzewnej z punktu widzenia gastronomii są nieocenione. Każdy lokal ma bowiem restrykcyjne wytyczne co do tego, w jaki sposób dbać o bezpieczeństwo i higienę żywności i żywienia, które nakłada na właścicieli lokali gastronomicznych Sanepid. A to oznacza, że stanowiska pracy muszą być odpowiednio czyszczone, a naczynia dezynfekowane i wyparzane.

Odporność na wysokie temperatury i korozję

Posiadając naczynia ze stali nierdzewnej, jest to o tyle łatwiejsze, że stal ta jest odporna na działanie wysokich temperatur, środków chemicznych, nie odkształca się i nie topi. Co więcej, nie ulega korozji. Nie powinien więc dziwić fakt, że tak chętnie jest wykorzystywana w gastronomii.

Rodzaje stali nierdzewnej w gastronomii

Wyróżnić możemy kilka rodzajów stali nierdzewnej, ale w gastronomii najczęściej spotykamy się z jej dwoma odmianami.

Zacznijmy od stali austenitycznej, z której powstaje około 70% wyrobów, określanych jako stal nierdzewna. Charakteryzuje się tym, że posiada co najmniej 16% chromu oraz ok. 6% niklu.

Drugą co do popularności jest stal oznaczana jako 18/10. W tym przypadku w stopie stali znajduje się minimum 18% chromu i 10% niklu. Ten rodzaj stali wyróżnia się wysokimi właściwościami antykorozyjnymi, które powodują, że wyroby z tego stopu są chętnie kupowane do lokali gastronomicznej w postaci m. in. garnków oraz mebli.

Meble ze stali nierdzewnej

Meble oraz blaty, które wykonane są ze stali nierdzewnej, charakteryzuje nie tylko łatwość w utrzymaniu ich w czystości, ale również elegancja, zawdzięczana wysokiemu połyskowi.

Warto dodać, że obecność mebli ze stali nierdzewnej w lokalach gastronomicznych, nie jest żadnym trendem, lecz wymogiem, o którym możemy przeczytać w standardach HACCP. Stal ta wykazuje dużą odporność na ścieranie, ale trzeba się z nią odpowiednio obchodzić.

Nie zaleca się krojenia bezpośrednio na stalowym blacie, jak również do jego czyszczenia nie powinno używać się szorstkich gąbeczek. Mogą one porysować powierzchnię blatu, przez co straci on na walorach estetycznych.

Na pewno ogromną zaletą mebli i blatów ze stali nierdzewnej jest odporność na wysokie temperatury oraz kwasy, które występują w żywności. Innymi słowy, możemy położyć garnek z gotującą się potrawą na mebel ze stali i będziemy mieli pewność, że kompletnie nic się z nim nie stanie.

Stal nierdzewna w restauracji to czystość i higiena

W restauracjach i lokalach gastronomicznych innego typu naczynia po każdym użyciu muszą zostać dokładnie umyte, a następnie wyparzone. Posiadając akcesoria kuchenne ze stali nierdzewnej, czynności te będą przebiegały szybko i sprawnie. Niepotrzebne będzie moczenie naczyń, ani ich skrobanie, ponieważ zabrudzenia schodzą z powierzchni talerza lub garnka wykonanego ze stali niemal same, a w związku z tym zmywarka gastronomiczna poradzi sobie z nimi bez najmniejszego problemu.

Pamiętajmy, że jeżeli nie chcemy mieć na wyrobach ze stali nieestetycznych smug powstałych po wodzie, to po umyciu musimy wytrzeć je do sucha. Wówczas będą pięknie lśniły i zachwycały połyskiem.

Liczne zalety stali nierdzewnej sprawiają, że posiadanie mebli, naczyń oraz innych wyrobów z tego stopu jest nie tylko wymogiem, ale i ogromną wygodą.