Biodegradowalne naczynia – szansą na ekologię w restauracji

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o ekologii, i to nie tylko w kontekście domowych gospodarstw, ale również miejsc użyteczności publicznej. Jednym z ważniejszych kroków, jakie możemy poczynić jest ograniczenie ilości zużywanego plastiku. W Polsce są już takie miasta, które bardzo rygorystycznie odnoszą się do tego tematu, m.in. zabraniając sprzedaży żywności podanej na plastikowych talerzach podczas imprez masowych. Czy zmiany możemy wprowadzić również w restauracji? Jak najbardziej! Jednym z pomysłów jest stosowanie biodegradowalnych naczyń, z popularnymi słomkami na czele.

Naczynia przyjazne środowisku

Zmiany można wprowadzić zarówno w eleganckich restauracjach, jak i w barach szybkiego ruchu. Wszędzie bowiem stosowany jest plastik, którego użycie można znacznie ograniczyć. Na pewno w przypadku barów będą to działania na większą skalę, ponieważ w restauracjach potrawy podawane są głównie w naczyniach wielorazowego użytku. Nawet takie lokale gastronomiczne nie są jednak całkowicie wolne od plastiku. Przykład stanowią powszechnie używane słomki, które otrzymujemy wraz z piwem, drinkiem czy sokiem. Do wyboru mamy odpowiedniki papierowe, które są w stu procentach biodegradowalne lub wielorazowego użytku, np. szklane czy tekturowe…

W przypadku lokali gastronomicznych, które serwują żywność głównie na wynos, pole do popisu jeśli chodzi o biodegradowalne naczynia jest o wiele większe. Jeżeli kiedykolwiek kupowaliśmy posiłek na wynos, to wielce prawdopodobne że był on zapakowany w pudełko styropianowe, z kolei napoje często serwuje się w plastikowych kubkach. Prowadząc własny lokal z jedzeniem na wynos, warto postawić na bycie eko i wprowadzić naczynia biodegradowalne. Zaliczamy do nich nie tylko papierowe talerzyki, ale również papierowe kubki, opakowania z polimeru lub trzciny cukrowej. A co ze sztućcami? Te wykonane mogą być z drewna, czyli materiału ekologicznego, który ma dodatkową zaletę, w postaci efektownego wyglądu.

Warto zaznaczyć, że naczynia biodegradowalne doskonale nadają się zarówno do zimnych napojów i potraw, jak i tych podawanych na gorąco. W restauracjach, które chcą być eko, doskonale sprawdzą się naczynia z liści palmowych, ponieważ wyróżniają się ciekawą estetyką, dzięki czemu można serwować na nich nawet najbardziej wykwintne dania. Naczynia z liścia palmowego są wodoodporne, co stanowi ich duży atut. Te z trzciny cukrowej ,co prawda są odporne na wilgoć, ale nie są wodoodporne.

Zmywarki gastronomiczne

Czy w przypadku wykorzystywania biodegradowalnych naczyń zmywarki gastronomiczne są zbędne? Okazuje się, że niekoniecznie. Jednorazowe naczynia przyjazne środowisku służą do wydawania żywności, natomiast w procesie przygotowywania dań, używamy tradycyjnych naczyń czy noży wielorazowego użytku.