Jak serwować kawę i herbatę w lokalach gastronomicznych?

Trudno jest sobie wyobrazić spożywanie posiłków bez dodatku w postaci herbaty lub kawy. Obydwa napary mają swoich zagorzałych zwolenników, a ich różnorodność jest tak duża, że nigdy się nie znudzą. Ale picie kawy i herbaty jest wskazane nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz przede wszystkim na właściwości prozdrowotne, jakie przypisuje się tym napojom. Co warto wiedzieć o kawie i herbacie, i jak je prawidłowo serwować w lokalach gastronomicznych, aby nie popełnić żadnej gafy? Po przeczytaniu tego artykułu wszystko powinno stać się jasne.

Trudne pytania

Po co chętniej sięgamy – po filiżankę aromatycznej kawy czy może łyk gorącej herbaty? Wydawać by się mogło, że na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ ile osób, tyle opinii. W końcu każdy lubi co innego. Statystyki jednak wskazują, że popularniejsza jest herbata. To ona jest sprzedawana w większych ilościach, a co za tym idzie, częściej gości na naszych domowych stołach.

Powodem tego stanu rzeczy może być chociażby to, że herbatę, w tym tą o owocowym smaku, piją nie tylko dorośli, ale również dzieci. Kawa, która zawiera w swoim składzie kofeinę jest przeznaczona do spożywania przez osoby dorosłe. Przytoczone dane są ogólne i odnoszą się do sprzedaży opakowań herbaty i kawy, Jak to wygląda w odniesieniu do lokali gastronomicznych, takich jak restauracje, puby i kawiarnie?

Kawa rządzi w restauracjach

Tutaj sytuacja nieco się nam odwraca i prowadzenie obejmuje kawa. Dlaczego tak się dzieje? Z pewnością nie bez znaczenia jest sposób przyrządzania obydwóch naparów, bowiem do zaparzenia herbaty czarnej, zielonej, owocowej, czy jakiejkolwiek innej, nie potrzebujemy kosztownego sprzętu. Zrobienie pysznej, aromatycznej kawy wymaga natomiast zakupu kosztownego ekspresu. Jego wartość to czasami kilka tysięcy złotych, stąd też, będąc w lokalu gastronomicznym, częściej decydujemy się na kawę. W końcu sypana i zalana wrzątkiem domowa “mała czarna” różni się smakiem od naparu z ekspresu. Ponadto, niektóre kawy podawane w lokalach to połączenie napoju z deserem. W niejednej restauracji możemy zamówić kawę mrożoną z gałką lodów, albo latte z bitą śmietaną i czekoladą.

Prowadząc lokal gastronomiczny, niezależnie od tego, jakie rodzaje herbat i kaw znajdują się w menu, należy pamiętać o tym, że muszą być właściwie podane. Sprawa jest bardziej zawiła w przypadku kawy.

Rodzaj kawy a sposób podania

W przypadku restauracji oraz kawiarni, gdzie kawy każdego dnia podawane są w dużych ilościach, najlepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w automatyczny ekspres ciśnieniowy, który potrafi przygotować różne rodzaje kawy. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni przycisk, a resztą zrobi się sama. Posiadanie ekspresu to jeszcze nie wszystko, bardzo ważne jest też posiadanie dedykowanych do danego rodzaju kawy filiżanek i szklanek. Na pewno będziemy potrzebowali filiżanek do espresso, czyli mocnego naparu, który od razu stawia na nogi. Espresso podajemy w najmniejszych filiżankach, które powinny mieć 50-80 ml. Nieco większe, bo o pojemności od 150 ml do 180 ml przeznaczone są do serwowania cappuccino, które często jest wybierane przez osoby, które preferują kawę z mlekiem. A co z kawą latte? Ją podajemy w wysokich szklankach o pojemności 250-300 ml, do których zmieści się nie tylko spienione mleko, ale również bita śmietana.

Herbata w restauracjach, kawiarniach i bufetach

Zastanawiasz się w czym podać herbatę? Najbardziej odpowiednia będzie elegancka porcelanowa filiżanka, w której powinniśmy podać gorącą wodę. A co z saszetką herbaty? Ta powinna być położona na spodku. Wszystko po to, aby gość mógł zaparzyć sobie taki napar, jaki najbardziej lubi. Jedni wolą herbatę słabszą, a drudzy mocniejszą. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku bufetów, ponieważ tam najlepiej sprawdzają się warniki do wody z bez-kropelkowymi kranikami, w których znajduje się wrząca wody i każdy gość sam nalewa sobie wodę do filiżanki, a następnie wybiera rodzaj herbaty, jakiej chce się napić.

W restauracjach, zarówno kawa jak i herbata, podawane są w filiżankach wielokrotnego użytku, co sprawia, że przed kolejnym użyciem, muszą zostać dokładnie umyte i wyparzone. Do tego idealnie sprawdzają się zmywarki kapturkowe, które zostały stworzone z myślą o lokalach gastronomicznych. Umożliwiają szybkie mycie naczyń, które nie tylko usuwa resztki pokarmów, czy ślady po szmince, ale też zabija wszystkie bakterie, dzięki czemu filiżanka bezpiecznie może trafić w ręce kolejnego gościa.