Jaki sprzęt jest priorytetowy do małej restauracji?

Otworzenie własnego lokalu gastronomicznego jest marzeniem wielu. Czasami od momentu pojawienia się w głowie pomysłu na własny biznes do jego realizacji mija kilka lat. Otworzenie małej restauracji wymaga bowiem nie tylko przemyślanego biznesplanu i zaplecza finansowego, ale również znalezienia ciekawej lokalizacji, wyposażenia wnętrza w potrzebny sprzęt, zatrudnienie pracowników i zainwestowanie w reklamę, która będzie przyciągała gości. Jest szczególnie ważne na samym początku działalności, kiedy niewiele osób wie o istnieniu naszego lokalu. Żeby móc gościć tłumy, musimy mieć przede wszystkim smaczne i przystępne cenowo dania, a żeby je przyrządzić, niezbędne jest odpowiedni sprzęt.

Niezbędniki w małej restauracji

Może się wydawać, że zakup sprzętu do lokalu gastronomiczna, to ostatnia prosta i czysta przyjemność, wynikająca z tego, że jesteśmy już o krok, od przywitania pierwszych gości, którzy przekroczą próg naszej restauracji. Czy faktycznie wyposażenie zaplecza jest przysłowiową bułką z masłem, czy może jednak wyobrażenia rozmijają się z rzeczywistością? Prawda jest taka, że powinniśmy zorientować się, co będzie nam niezbędnej w naszej małej gastronomii, już na etapie poszukiwania lokalu. Dlaczego? Bo jeżeli zdecydujemy się na zakup bądź wynajem miejsca, które wcześniej służyło np. jako sklep, a my będziemy chcieli przekształcić go na restaurację, to może się okazać, że zabraknie nam miejsca, aby wszystko pomieścić.

Sala restauracyjna ze stolikami to jedno, a pomieszczenie, w którym będą przygotowywane wszystkie posiłki to inna sprawa. Już na samym początku warto mieć świadomość tego, że nie wystarczy zakup płyty indukcyjnej i zwykłej zmywarki. Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju lokale gastronomiczne, to wymogi jakie stawia sanepid są bardzo jasno określone, a niedostosowanie się do nich, będzie skutkowało tym, że nie otrzymamy pozwolenia na otworzenie restauracji.

Na pewno jednym z najważniejszych sprzętów, w jaki musimy się zaopatrzyć jest zmywarka gastronomiczna. Jako że jest to sprzęt, który powstaje z myślą o gastronomii, to dodatkowo posiada funkcję wyparzania, jakiej nie znajdziemy w tradycyjnych, domowych zmywarkach. Jest ona ogromnie ważna ze względu na bezpieczeństwo, ponieważ w wysokiej temperaturze giną wszystkie bakterie i drobnoustroje, które znajdują się na garnkach,  szklankach, talerzach i sztućcach. Dzięki temu spożywanie posiłków w restauracjach jest w pełni bezpieczne i nie musimy się obawiać korzystania z naczyń po obcych osobach. Zmywarko-wyparzarki dostępne są w różnych wielkościach, co przekłada się na ich pojemność, Bez problemu możemy dopasować sprzęt do swoich potrzeb. W przypadku małej restauracji, najlepszym wyborem będą małe bądź średnie zmywarki kapturowe.

Funkcjonalnie i zgodnie z przepisami

Posiadanie zmywarki nie wystarczy, trzeba jeszcze zadbać o stworzenie miejsca, w którym będzie znajdował się zlew. Jest on niezbędny do tego, żeby m.in. myć żywność, taką jak mięso, ryby, warzywa czy owoce. W tym celu możemy postawić na zlew dwukomorowy lub tzw. basen, który charakteryzuje się tym, że jest głębszy.

Kolejną ważną kwestią w odniesieniu do kuchni w restauracji jest blat roboczy. Kucharze muszą mieć odpowiednią ilość miejsca, aby móc swobodnie przygotowywać potrawy, kroić składniki, posiekać, smażyć, gotować etc. Żeby móc prezentować swoje zdolności kulinarne, potrzebują składników, z których wyczarują pyszne danie. I tutaj pojawia się temat ich przechowywania. Wszystko musi być trzymane w odpowiedniej temperaturze, co sprawia, że niezbędne są szafy chłodnicze, szafy mroźnicze i chłodziarki. Zazwyczaj w restauracyjnym menu znajduje się dość sporo pozycji, które proponują potrawy smażone, gotowane czy duszone, a do tego potrzebna jest kuchenka. Do tego wszystkiego dochodzą garnki, patelnie, rondle i noże o różnej wielkości. Jeżeli w naszej małej restauracji stawiamy na zdrową żywność i zupy, to dobrym wyborem będzie kocioł warzelny, który pozwoli przygotować dużą ilość zupy w jednym naczyniu.