Jak przygotować restaurację na sezon zimowy?

Kiedy lato opuściło nas na dobre i nastała chłodniejsza aura, która zwiastuje rychłe przyjście zimy, powinniśmy zastanowić się nad tym, co zmienić w swojej restauracji i jak przygotować ją na sezon zimowy.

Rola menu do restauracji

Menu pełni bardzo ważną rolę w restauracji, staje się niejako jej wizytówką i ma duży wpływ na to, czy klient zdecyduje się do nas wrócić. Stąd też jej przygotowanie jest pracochłonne, ponieważ trzeba zwrócić uwagę na każdy detal, nie tylko nazwy dań, ich ilość i kolejność, ale również czcionkę, kolorystykę i całą oprawę.

Najważniejsze, nad czym trzeba się pochylić, to z całą pewnością zimowe menu. Renomowane restauracje, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów zmieniają swoją kartę dwa razy w roku. Jedna jest na sezon wiosenno-letni, a druga na okres jesienno-zimowy. W miesiącach, kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dobrze widziane będą potrawy rozgrzewające. Ponadto powinniśmy zadbać o stworzenie w lokalu ciepłego klimatu, do którego z przyjemnością będzie chciało się wracać.

Co w karcie menu na zimę?

Dla wielu dobrą informacją będzie to, że przygotowując menu zimowe, nie musimy tworzyć go od podstaw. Większość restauracji posiada bowiem jedno klasyczne menu, które obowiązuje cały rok, a wymianie ulega tylko to sezonowe.

Zimowe potrawy w karcie dań

W okresie zimowym na pewno nie powinno zabraknąć w karcie dań potraw aromatycznych, rozgrzewających, które przyrządzane są ze świeżych, dostępnych w sklepach warzyw. Przykładem może być pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru.

Idealne na zimowe dni będą również potrawy, które mają w swoim składzie cukinię, buraki oraz marchew. Można pokusić się też o puree chrzanowe lub czosnkowe – doskonałe, kiedy sezon na przeziębienia trwa w najlepsze.

Deser na chłodniejsze dni

Kiedy danie główne zostało skonsumowane, przychodzi pora na deser. Ciasto marchewkowe, a do tego grzane wino, piwo z goździkami, granatem i pomarańczą lub świeżo wyciskane soki pełne witamin to zdecydowanie strzał w dziesiątkę.

Przy takim menu z talerza będzie znikać wszystko aż do ostatniego okruszka, dzięki czemu zastawą od razu będzie mogła się zająć zmywarka gastronomiczna, a drzwi do restauracji nie będą się zamykały.

Jak udekorować restauracje na zimę?

Kartę dań na zimę już mamy, a co z wystrojem restauracji? Przede wszystkim należy pamiętać, że nowa aranżacja musi pasować do ogólnego wystroju lokalu. Jeżeli chcemy wprowadzić do wnętrza ciepły i przytulny klimat, z pomocą przyjdą nam zasłony i obrusy z grubych tkanin, świeczniki oraz lampiony.

Kolory, jakie będą pasowały do takiego zimowego, ale ciepłego wnętrza, to bordo, butelkowa zieleń oraz złoto. W lokalach, w których znajduje się kominek zadanie stworzenia zimowego klimatu będzie jeszcze łatwiejsze. W restauracjach w stylu skandynawskim pięknie będą się prezentowały ozdoby w bieli oraz brązie. Lśniące płatki śniegu przywieszone do lampy lub do świeczników albo oszronione gałęzie to tylko jedne z pomysłów, jakie można wykorzystać w swoim lokalu. W zimowym wystroju nie może zabraknąć akcentów świątecznych – choinki, wieńca, albo kompozycji z gałązek świerku, szyszek i orzechów, ułożonych na stolikach.