Rodzaje noży gastronomicznych. Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Trudno jest obyć się w kuchni bez noża, który jest jednym z podstawowych narzędzi, potrzebnych do przygotowania posiłku. Zazwyczaj mamy ich w domu kilka rodzajów. Jedne są mniejsze, drugie większe i w zależności od tego, co będziemy kroić, wybieramy odpowiednią wielkość. Nie inaczej jest w lokalach gastronomicznych. Bo ostry nóż, to szybsze przygotowanie składników na potrawę, a co za tym idzie, krótszy czas oczekiwania na zamówione danie. W sprzedaży dostępnych jest bardzo wiele noży, które mają służyć obróbce produktów. Jakie wybrać, żeby być z nich zadowolonym?

Czym kierować się przy wyborze noży do restauracji?

Z uwagi na to, że noże są w restauracji używane niemal na okrągło, to wybierając je, musimy kierować się między innymi jakością. A w związku z tym, najlepiej jest sięgać po noże profesjonalne z nieco wyższej półki, które dają gwarancję tego, że będą służyły przez naprawdę długi czas.

Jeśli pokusimy się o kupno tanich noży, które wykorzystujemy w warunkach domowych, to może się okazać, że nie zdadzą one rezultaty, szybko się zniszczą, po krótkim czasie będą stawały się tępe i jedynym wyjściem będzie wymienienie ich na nowe. A to z kolei wiąże się z wydatkami, których możemy uniknąć inwestując w mocne i solidne noże dedykowane do używania w restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Dzięki nim krojenie nawet twardych produktów jest łatwe i nie będzie wymagało używania siły. Kupując noże, warto od razu zaopatrzyć się w odpowiednią ostrzałkę. W kuchniach lokali gastronomicznych bardzo przydatne są też magnetyczne listwy, na których umieszcza się noże. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, które docenia wielu kucharzy.

Rodzaje noży – jakich nie może zabraknąć w żadnej restauracji?

Zacznijmy od noża do mięsa, ponieważ ten produkt jest bardzo często składnikiem zamawianego w restauracji dania. Gęsina, kaczka, wołowina, wieprzowina, albo kurczak, niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa przyjdzie nam przyrządzać, to potrzebować będziemy do tego ostrego, dość szerokiego noża. Powinien być on gładki, dzięki czemu uzyskamy idealne porcje lub kawałeczki, bez nieestetycznie wyglądających poszarpanych włókien. Kiedy skończymy wykonywać czynności związane z krojeniem, powinniśmy nóż umyć. Do tego celu może być wykorzystana zmywarka kapturowa, która dokładnie oczyści ostrze i przygotuje je do ponownego użycia.

Serwując ryby, musimy zaopatrzyć swój lokal w ostre i szerokie noże do ich krojenia oraz takie, które będą miały giętkie, cienkie zakończenie, co doskonale sprawdzi się podczas filetowania. W sklepach dostępne są też specjalne noże do otwierania ostryg… Obok mięsa i ryb zazwyczaj znajdują się na talerzu warzywa. Do ich obierania i krojenia niezbędny będzie stosunkowo mały i krótki nóż o gładkim ostrzu, który będzie najbardziej wygodny i poręczny. A co z różnego rodzaju pieczywem? Żeby nie zostało one pokruszone, potrzebujemy ostrego noża z ząbkami, który poradzi sobie nawet z wyjątkowo chrupiącą skórką.

Do lokali gastronomicznych polecane są noże kute, które wyróżniają się tym, że są wytrzymałe, nierdzewne i nadają się do zmywarki. Popularne noże ceramiczne niekoniecznie sprawdzą się w gastronomii, ponieważ są delikatne i łatwe je uszkodzić.