Jak automatyzacja w gastronomii wpływa na jakość obsługi i jedzenia?
Efektywność i jakość pracy to połowa sukcesu w branży gastronomicznej. Przekonało się o tym wielu restauratorów. Przekłada się przede wszystkim na zadowolenie klientów i ich częste wizyty w lokalu. Pytanie tylko – co zrobić, by restauracja działała efektywnie, a do tego zawsze serwowała dobrej jakości jedzenie i świadczyła usługi na równie wysokim poziomie?
Na czym polega automatyzacja w gastronomii?
Automatyzacja pewnych czynności pozwala na zachowanie płynności pracy przy jednoczesnym wzroście jakości. Ma ona na celu zmniejszenie ilości błędów, a także skrócenie czasu obsługi i produkcji. Automatyzacja w gastronomii to stosowanie nowoczesnych rozwiązań i optymalizacji na płaszczyźnie obsługi kelnerskiej oraz przygotowywania posiłków.
Automatyzacja obsługi w restauracji
Nie ma nic gorszego w restauracji jak długotrwałe oczekiwanie na zamówienie. Wprowadzenie systemu wspierającego pracę kelnerów jest tu dużym ułatwieniem. Taki system posiada szereg udogodnień, funkcji poprawiających jakość obsługi. Dotyczy to usprawnienia procesu przyjmowania zamówienia, przypomnień o podaniu karty i rozliczaniu rachunków, szybkiej komunikacji kelnerów z obsługą kuchni, a także rozbudowanej siatki raportów. Nowoczesne systemy pozwalają gościom na samodzielne składanie zamówień i ich rozliczanie. To gwarantuje sprawną obsługę i duży komfort.
Automatyzacja kuchni przemysłowej
Istnieje również możliwość wprowadzenia pewnych systemów w sferze sporządzania posiłków oraz obsługi kelnerskiej. Co ciekawe, zautomatyzować można nawet sam proces przygotowywania dań. Może okazać się to bardzo pomocne przy wyświetlaniu bieżących zamówień, a także informowaniu o czasie oczekiwania na konkretne dania.
W kwestii zaplecza kuchennego najważniejszy jest jednak sprzęt. Powinien być dopasowany do wielkości kuchni i przygotowywanych w niej posiłków. Ważne są tu również zautomatyzowane funkcjonalności.
Nowoczesne kuchnie i piekarniki, a do tego patelnie, garnki oraz inne niezbędne urządzenia i narzędzia, które umożliwią zarówno gotowanie, jak i pieczenie wielu różnych potraw, to obowiązek każdej kuchni. Wszelkiego typu lodówki, chłodziarki i zamrażarki podobnie są standardem w wyposażeniu tego lokalu.
Kupując zmywarki gastronomiczne, producenci radzą, aby wybierać te pojemne, funkcjonalne z wieloma programami mycia. Tak by cały czas mieć dostęp do czystych naczyń i nie tracić czasu na domywanie ich ręcznie.
Dobrze zaplanowana modernizacja kuchni gastronomicznej
Urządzeń, które mogłyby usprawnić pracę w kuchni lokalu gastronomicznego, jest wiele. Przed rozpoczęciem wyposażania restauracji warto pomyśleć o tym, jakie sprzęty kupić i które mogłyby wpłynąć na jakość posiłków oraz sprawność w ich przygotowywaniu. Jeżeli jest taka potrzeba, zawsze można też kuchnię tę doposażyć.
Czy warto automatyzować procesy w restauracji?
Sprawnie obsługująca klientów restauracja przyciąga uwagę wielu z nich. Krótkotrwałe oczekiwanie na dania, możliwość szybkiego złożenia zamówienia i błyskawicznie otrzymywany rachunek to główne atuty restauracji, które ponad wszystko cenią sobie dobro klienta. Wystarczy wprowadzić pewne zmiany, zautomatyzować restaurację, aby podnieść jakość jedzenia i samej obsługi.