Najpopularniejsze materiały wykorzystywane do urządzeń gastronomicznych

Producenci zmywarek gastronomicznych i urządzeń do obróbki i przetwarzania żywności muszą spełniać surowe wymagania dotyczące materiałów, z których wytwarzane są ich produkty. Stosowanie niewłaściwego rodzaju materiału w procesie produkcji żywności może mieć katastrofalne skutki. Jakie są najpopularniejsze materiały wykorzystywane do urządzeń gastronomicznych?

Czym muszą cechować się materiały wykorzystywane w gastronomii?

Materiały, które są wykorzystywane do urządzeń gastronomicznych,  nie mogą dopuszczać do migracji szkodliwych substancji. barwników, zapachów lub smaków do przygotowywanej żywności. Materiały te powinny być:

  • bezpieczne
  • trwałe, odporne na korozję i niechłonne
  • łatwe do czyszczenia
  • odporne na odpryski i zadrapania

Popularne materiały wykorzystywane do urządzeń gastronomicznych

Poniżej znajduje się przegląd najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do urządzeń gastronomicznych.

Aluminium

Aluminium jest powszechnie stosowanym metalem w przemyśle spożywczym. Kluczowe zalety aluminium to jego tolerancja na temperaturę, niewielka waga, odporność na korozję i niskie koszty.

Aluminium posiada jednak pewne słabości. W porównaniu z wieloma innymi metalami, ma niską wytrzymałość na rozciąganie i odporność na uderzenia.

Ze względu na to, że szybko się nagrzewa i schładza, aluminium jest często stosowane w powierzchniach do gotowania, takich jak blachy do pieczenia.

Miedź

Miedź ma ograniczony zakres zastosowań w przemyśle spożywczym ze względu na swoją podatność na działanie kwasów. Zasadniczo wszystko, co jest bardziej kwaśne niż mleko, stanowi zagrożenie w postaci korozji dla sprzętu miedzianego.

Miedź ma natomiast dobrą przewodność cieplną, a wyroby miedziane są zarówno trwałe, jak i atrakcyjne w wyglądzie.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna znajduje wiele zastosowań w produkcji naczyń i urządzeń kuchennych. Materiał ten jest znacznie mniej podatny na rdzewienie w kontakcie z wodą lub produktami spożywczymi. Narzędzia tnące wykonane ze stali nierdzewnej utrzymują użytkową krawędź, nie stwarzając jednocześnie ryzyka rdzewienia w kontakcie z żelazem lub innymi rodzajami stali.