Co powinieneś wiedzieć o wyposażeniu kuchni w lokalu gastronomicznym?

Kuchnia to serce restauracji, od którego zależy czy lokal będzie pracował wydajnie i przede wszystkim smacznie. Wyposażenie tego pomieszczenia warunkuje wiele kwestii, takich, jak szybkość wydawania potraw, utrzymanie czystości czy też bezpieczeństwo pracowników. Funkcjonalne zaaranżowanie kuchni gastronomicznej jest prawdziwym wyzwaniem, do którego nie należy podchodzić pochopnie. Jak zatem urządzić profesjonalną kuchnię gastronomiczną?

Najpierw zaplanuj

Dobrze zaprojektowana kuchnia, to przede wszystkim taka, która będzie funkcjonalna. Co to oznacza? Projektując stanowiska pracy oraz zaopatrując restaurację w sprzęt, czasami zdarza się przesadzić z ilością urządzeń. Profesjonalne wyposażenie restauracji to niemały wydatek, dlatego warto kupić tylko niezbędne narzędzia. Przykładowo, jeżeli menu składa się w większości z potraw włoskich, to naturalne jest, że w kuchni będą musiały się znaleźć m.in. piece do pizzy czy też krajalnice do makaronu. Jeżeli jednak w karcie nie będzie dań z grilla, to nie warto inwestować w urządzenia do tego przeznaczone. Oczywiście, restauracja może się rozwinąć w kolejnych latach i zmienić kartę, jednak kupowanie sprzętu na zapas nie jest rekomendowane. Nieużywane maszyny to strata miejsca oraz niepotrzebne wydatki. Lepiej skupić się w pierwszej kolejności na rzeczach niezbędnych, takich jak zmywarki gastronomiczne, meble, zastawa stołowa czy naczynia niezbędne do gotowania.

Wyposażenie – zainwestuj dobrze swoje pieniądze

Narzędzia wykorzystywane w profesjonalnej gastronomii charakteryzują się wysoką wytrzymałością i odpornością na czynniki zewnętrzne oraz uszkodzenia mechaniczne. Nie można zastąpić ich produktami do użytku domowego, ponieważ te nie są przystosowane do długiej, ciągłej eksploatacji w trudnych warunkach. Przykładem takiego sprzętu są zmywarki gastronomiczne, które praktycznie zawsze muszą być gotowe do użycia. Co więcej, sprzęt używany w miejscach żywienia zbiorowego musi spełniać odpowiednie przepisy bezpieczeństwa, być ergonomiczny i łatwy w obsłudze. Nie polegaj zatem na maszynach z niesprawdzonych źródeł. Kupuj od producentów lub od oficjalnych dystrybutorów marek specjalizujących się w gastronomii.

Nie tylko sprzęt. Jak dobrać załogę?

Stanowiska pracy w restauracji są bardzo zróżnicowane, niektóre z nich nie wymagają dużych kwalifikacji. Pomoc kuchenna zatrudniona do obierania warzyw czy osoby obsługujące zmywak nie muszą mieć doświadczenia w pracy w gastronomii. Mimo to warto szukać ludzi, którzy potrafią pracować w grupie. Restaurację można przyrównać do żyjącego organizmu, w którym każdy ma swoją rolę i razem z innymi pracuje na wspólny sukces. Trudniej jest natomiast z managerami oraz szefami kuchni. W tej kwestii ważne są wysokie kwalifikacje oraz umiejętności zarządzania zespołem. Zwłaszcza średnie i duże lokale gastronomiczne powinny zwracać uwagę na doświadczenie zawodowe osób na wyższych stanowiskach, ponieważ dobra organizacja pracy jest podstawą w takich lokalach. Nie bez znaczenia są również umiejętności interpersonalne, czy też poczucie humoru. W branży gastronomicznej o dobrego pracownika należy dbać, ponieważ konkurencja na rynku jest duża. W każdej chwili dobry kucharz może odejść do innego lokalu czy hotelu. Warto zatem motywować pracowników premiami, czy też różnymi benefitami w postaci opieki zdrowotnej, nagród i wyjazdów integracyjnych.

Restauracja to przede wszystkim ludzie, dlatego zakładając restaurację, pamiętaj, że sprzęty to nie wszystko. Profesjonalne urządzenia mają usprawniać i przyśpieszać pracę oraz sprawiać, że będzie przyjemniejsza dla pracowników. Nowoczesne rozwiązania oszczędzają nie tylko czas, ale i pieniądze, dzięki swojej energooszczędności. Co więcej, innowacyjne urządzenia zapewniają bezpieczeństwo pracownikom oraz wygodę użytkowania. W komfortowej kuchni załoga pracuje na pewno wydajniej i z satysfakcją zaczyna każdy nowy dzień w Twojej restauracji.