10 wskazówek, jak rozwinąć restaurację

Prowadzenie restauracji nie jest wcale tak łatwym zadaniem. Do osiągnięcia sukcesu niezbędnym narzędziem będzie przemyślane menu, atrakcyjne ceny i kucharze, którzy będą potrafili przyrządzić potrawy na co najmniej przyzwoitym poziomie. Ważna jest też lokalizacja i reklama, dzięki której restauracja dotrze do większego grona osób. Jednym słowem przepis na sukces jest złożony i wymaga dobrego biznesplanu. Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z gastronomią to w artykule znajdziesz wskazówki odnośnie tego, jak rozwinąć restaurację i sprawić, żeby przynosiła pożądane zyski.

1. Podstawa, czyli dobrze skonstruowane menu.

Na początku musimy się zastanowić, jaką kuchnię chcemy serwować. Następnie tworzymy listę dań. Opisy nie muszą się ograniczać do wymienienia składników, mogą być bardziej rozbudowane i oddziałujące na wyobraźnię, np. “Kaczka pod pierzynką”. Przygotowując kartę dań, powinniśmy mieć na uwadze to, że nie wszyscy nasi klienci spożywają mięso, dlatego też nie powinno zabraknąć propozycji bezmięsnych, różnego rodzaju sałatek i potraw mącznych. Mile widziane są wkładki sezonowe, które dołączane są do menu podstawowego. W nich znajdują się dania na bazie sezonowych owoców i warzyw. Jeżeli chcemy być restauracją przyjazną rodzinom z dziećmi, w menu koniecznie muszą znaleźć się też pozycje z myślą o najmłodszych gościach. Na koniec pamiętajmy o tym, żeby menu nie było zbyt długie. Lepiej jest mieć mniejszy wybór, ale za to dania najwyższej jakości. Im większa różnorodność, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że wszystko będzie świeże i przyrządzane na bieżąco.

2. Szef kuchni – prawdziwy wirtuoz

Nawet najlepiej brzmiące i rozbudowane menu się nie obroni, jeśli nie będzie osoby, która przyrządzi potrawy w taki sposób, że będą rozpływały się w ustach. Szefem powinna być osoba z doświadczeniem, która gotuje z pasją i zna wszystkie tajniki smakowitej kuchni. To, jak postrzegana jest dana restauracja w dużej mierze zależy od jakości serwowanych dań, czyli od szefa kuchni i kucharzy za których odpowiada. To z ich rąk wychodzą wszystkie potrawy, które następnie trafiają na restauracyjny stół.

3. Sposób podania, bo najpierw jedzą oczy

Jeżeli myślimy, że liczy się tylko smak, to jesteśmy w dużym błędzie. Estetyczne podanie potrawy jest równie ważne. Brak ładu i składu na talerzu, czyli jednym słowem niechlujne podanie dania może sprawić, że więcej nie zawitamy do tej restauracji. Jako właściciel lokalu, chcemy przecież tego uniknąć. Obecnie nie brakuje warsztatów, na których kucharze uczą się tego, jak serwować dania, i jak pięknie udekorować talerz.

4. Uśmiechnięty i miły kelner

To on zbiera zamówienia, bardzo często doradza i ma bezpośredni kontakt z klientem. W związku z tym musi mieć miłą aparycję, być osobą o wysokiej kulturze osobistej i otwartą na komunikację z innymi. Z uwagi na fakt, że wiele osób zdaje się na propozycje kelnera, to ten powinien dokładnie znać wszystkie pozycje z karty dań i wiedzieć, jak są one przyrządzane.

5. Atrakcyjne ceny 

Ceny potraw powinny być dopasowane do klienteli oraz lokalizacji. W małych miejscowościach, serwowanie egzotycznych potraw za niebotyczne ceny ma małe szanse powodzenia. Dlatego ceny powinny być dostosowane do rynku. Ponadto warto zdecydować się np. na danie dnia, które będzie miało niższą cenę niż pozostałe dania w karcie.

6. Aranżacja wnętrza i dekoracje 

W stylowym pomieszczeniu, które zostało urządzone gustownie i ze smakiem aż chce się przebywać. Takie miejsca mają klimat, który przyciąga klientów, dlatego nie należy pomijać kwestii dekoracyjnych. Nie chodzi tutaj tylko o kolor ścian, rodzaj krzeseł i stolików. Ważne są też detale, takie jak świece czy kwiaty, ponieważ potrafią ocieplić wnętrze i nadać mu niepowtarzalny klimat.

7. Reklama dźwignią handlu

W dzisiejszych czasach im jesteśmy bardziej widoczni, tym większe szanse na duży ruch. W jakie reklamy najlepiej inwestować? Przede wszystkim w te internetowe. Choć dobrym pomysłem jest też wydrukowanie ulotek i rozłożenie ich w miejscach, gdzie jest duży ruch.

8. Strona internetowa z menu

Zdarza się, że zanim wybierzemy się do restauracji, chcemy sprawdzić, czy dostaniemy w niej to, na co akurat mamy ochotę. Dlatego menu w wersji online jest bardzo mile widziane. Ponadto na stronie powinny się znaleźć informację odnośnie lokalizacji i godzin, w jakich lokal jest czynny.

9. Kącik dla dzieci

Jeżeli chcemy przyciągać do siebie rodziny z dziećmi, to powinniśmy zadbać nie tylko o menu dla najmłodszych, ale również o miejsce zabaw. Dzięki niemu rodzice mogą spokojnie skonsumować posiłek, a dzieci miło spędzać czas na zabawie. Kącik ze stolikiem i krzesełkiem do rysowania oraz kilkoma zabawkami nie jest kosztownym przedsięwzięciem, a zwiększa krąg klientów.

10. Efektowna zastawa i wysokiej jakości sprzęt

Jeżeli chodzi o urządzenia, to mowa tutaj o kuchenkach, piekarnikach, mikserach i wielu innych niezbędnych maszynach w każdej gastronomii. Na pewno czymś, bez czego żadna kuchnia nie może funkcjonować jest zmywarka do restauracji o dużej pojemności. Ma za zadanie zmywać duże partie naczyń, a przy okazji je wyparzać, co ma na celu usuwanie bakterii.

Zastawa też odgrywa ważną rolę, na którą klienci zwracają szczególną uwagę. Z racji tego, że jest ona w dużej części myta w zmywarce, to pozbawiona powinna być dekoracji, które w trakcie eksploatacji mogą zacząć schodzić, przez co talerze staną się mało estetyczne.