Wielkie otwarcie restauracji. Jak je zorganizować?

Otwarcie restauracji poprzedzają miesiące, a czasami nawet lata przygotowań oraz wymyślania koncepcji. Kiedy już wreszcie lokal jest gotowy do działania, warto zastanowić się jak ściągnąć do niego klientów. Uroczyste otwarcie powinno być huczne i pełne gości. Co więcej, obsługa powinna przebiegać sprawnie, a sami klienci powinni być zachwyceni jedzeniem i atmosferą. Co zrobić, żeby tak było?

Próba generalna

Każde ważne wydarzenie poprzedzone jest próbą lub swego rodzaju symulacją, która pozwala wychwycić ewentualne błędy i niedociągnięcia. Podobnie można postąpić z hucznym otwarciem. Wystarczy zaprosić znajomych, przyjaciół czy też rodzinę i sprawdzić jak poradzi sobie kuchnia i kelnerzy. Dzięki temu od razu wychwycisz potknięcia, które do czasu właściwego otwarcia zdążą być naprawione. Testowe otwarcie powoli na przygotowanie się na większą ilość nieprzewidzianych wcześniej scenariuszy oraz zmniejszy stres przed tym właściwym wielkim dniem.

Wykorzystaj lokal jako nośnik reklamy

Okres przygotowania restauracji do otwarcia to dobry moment, żeby wykorzystać swój niedokończony punkt gastronomiczny jako nośnik reklamy. Witryna lokalu to dobre miejsce na wywieszenie ciekawej i zachęcającej reklamy. W czasie trwania prac możesz wykorzystać to miejsce, jako tablicę informacyjną i zaprosić klientów na otwarcie lub do swoich kont w social mediach. Taka forma promocji może zwrócić uwagę mnóstwa przechodniów oraz okolicznych mieszkańców.

Zaproś osobiście sąsiadów

Zaproszenie na swoje otwarcie okolicznych przedsiębiorców i mieszkańców to dobry moment, żeby nawiązać kontakt z sąsiadami oraz zdobyć cenne kontakty, a także pierwszych stałych klientów. Warto utrzymywać dobre stosunki ze społecznością swojej dzielnicy, ponieważ oddziałuje to pozytywnie na wizerunek lokalu. Co więcej, dobre stosunki z sąsiadami mogą sprawić, że zaczną oni polecać Twój lokal swoim przyjaciołom i rodzinie, co naturalnie nakręci ruch.

Zadbaj o niezawodny sprzęt

Wyposażenie restauracji powinno być niezawodne, wydajne, funkcjonalne i energooszczędne. Urządzenia do użytku profesjonalnego są przystosowane do znacznie bardziej wymagających warunków niż te domowe. Podczas uroczystego otwarcia restauracji na sali może być naprawdę tłoczno, co sprawia, że będziesz potrzebować dużej ilości idealnie czystych naczyń. Wybierając wyposażenie zmywalni, poleca się zmywarki tunelowe, które świetnie sprawdzają w przypadku lokali, które obsługują dużą ilość klientów w tym samym czasie. Z tego rozwiązania skorzystają nie tylko duże restauracje, ale także jadłodajnie czy stołówki. Zmywarki tunelowe to urządzenia do zadań specjalnych. Jeżeli jednak nie potrzebujesz tego rodzaju urządzenia, to zawsze możesz sprawdzić modele kapturowe, które również są dostępne w ofercie wielu producentów.

Media i portale społecznościowe

Promocja w internecie to bardzo tania i prosta forma dotarcia do potencjalnego klienta. Jednym z najlepszych sposobów na ściągnięcie klientów są posty na Facebooku oraz Instagramie. Warto jednak przemyśleć strategię, ponieważ obecnie mnóstwo restauracji prowadzi bardzo ciekawe i atrakcyjne wizualnie kampanie. Podejdź do sprawy poważnie i spróbuj wymyślić oryginalny sposób na ciekawy post! Oprócz wspomnianych serwisów warto wykorzystać także portale regionalne, blogi kulinarne, influencerów czy też gazety. Być może masz ciekawą historię do opowiedzenia na temat swojej pasji lub Twój lokal jest na tyle wyjątkowy, że zainteresują się nim dziennikarze. Kontakt z mediami jest wskazany i na pewno pomaga w zbudowaniu rozpoznawalności oraz autorytetu marki w Twoim mieście.

Wybierz odpowiednią datę otwarcia

W tym przypadku nie chodzi tylko o dzień tygodnia. Dokładnie sprawdź, czy w okolicy jest planowana inna impreza, która może kolidować z otwarciem restauracji i zabrać klientów. Taka sytuacja może jednak także zadziałać w drugą stronę, ponieważ niektóre wydarzenia masowe mogą ściągnąć ludzi do lokalu. Obserwuj lokalne media oraz rozmawiaj z ludźmi z okolicznych firm, to na pewno pomoże ustalić idealny termin hucznego otwarcia.