Niezbędne wyposażenie gastronomiczne do pizzerii

Pizza to jeden z ulubionych przysmaków zarówno dorosłych, jak i dzieci. W każdym mieście znajdziemy co najmniej kilka pizzerii, w których możemy zjeść pizzę z różnymi dodatkami. Ale nie wszystkie miejsca, w których możemy jej skosztować cieszą się dużą popularnością, czego powodem jest jakość ciasta, która przekłada się na efekt końcowy i smak włoskiego specjału.  Otwierając własną pizzerię, powinniśmy zadbać o doświadczonych w robieniu pizzy pracowników, ale również o odpowiednie wyposażenie kuchni. Nawet najlepszy kucharz, jeśli nie będzie miał na czym pracować, nie wyczaruje niczego zaskakującego. Ta sama zasada dotyczy pizzermana. A zatem co powinno znajdować się na wyposażeniu pizzerii, aby można było przygotowywać pyszne pizze, które będą zapewniały nam ciągły ruch i zajęte stoliki, a także nieustające telefony z zamówieniami z dowozem do domu?

Ciasto gra pierwsze skrzypce

Konkurencja na rynku jest duża, dlatego jeżeli chcemy odnieść sukces, musimy zadać o każdy, nawet najmniejszy szczegół. Nie jest niczym odkrywczym, że w pizzy pierwsze skrzypce gra ciasto. Musi być ono idealnej grubości, chrupiące i odpowiednio wypieczone. W innym razie, nawet jeśli dodatki będą przepyszne, to pizza nie zostanie oceniona zbyt wysoko, a to z kolei może sprawić, że klient nie zawita do nas ponownie. Dlatego jeżeli chcemy mieć najlepsza pizzerię w mieście, to pamiętajmy o mistrzowskim cieście.

Wysokiej jakości piec do pizzy

Żeby móc upiec idealne ciasto, będziemy potrzebowali specjalnego pieca do pizzy. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje tego sprzętu, a wybór konkretnego modelu przede wszystkim zależy od naszych możliwości finansowych. Początkowo, pizzę wypiekało się wyłącznie w takich piecach, które opalane były drewnem. Z biegiem czasu zostały jednak zastąpione nowocześniejszymi rozwiązaniami, w postaci pieców na gaz oraz prąd. Takie urządzenia są łatwiejsze w obsłudze i korzystanie z nich jest wygodniejsze. Nadal można nabyć piec do pizzy na drewno, ale coraz mniej osób się na niego decyduje.

Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze pieca? Przede wszystkim na jego parametry, bowiem różnorodność pieców jest duża. Na pewno ważna jest to, jakiej wielkości pizzę będziemy mogli upiec w konkretnym piecu. Kolejną kwestią jest ilość komór. W przypadku małej pizzerii, albo restauracji, w której pizza jest tylko jedną z pozycji w menu, wystarczy zakup pieca jednokomorowego. Jeżeli natomiast nastawiamy się na duży ruch i w ciągu godziny chcemy obsłużyć kilku klientów, wówczas praktyczniejsze będą piece dwukomorowe. W zależności od liczby pracowników i natężenia ruchu, takich pieców powinniśmy mieć dwa, trzy albo nawet i cztery.

Niezbędniki ułatwiające pracę

Piec to bezwzględna podstawa, ale jest jeszcze kilka innych sprzętów, które są bardzo przydatne podczas robienia pizzy w gastronomii. Przy dużym ruchu, urządzeniem ułatwiającym w znacznym stopniu pracę, jest posiadanie wałkownicy do ciasta. Kolejny must have to mikser spiralny, który umożliwia wyrobienie dużej porcji ciasta, bez konieczności użycia rąk. Ceny takich mikserów są dość mocno zróżnicowane. Jeżeli zależy nam na jakości, to warto zdecydować się na taki, który wykonany jest ze stali nierdzewnej. Co jeszcze powinno obowiązkowo znajdować się na wyposażeniu pizzerii? Stół chłodniczy, torby do pizzy, służące do przewożenia ich pod wskazany adres oraz wszelkiego rodzaju akcesoria, takie jak blachy, noże, łyżki do nakładania sosów, radełka oraz duża ilość pojemników do odpowiedniego przechowywania wszystkich składników na pizzę… Nie możemy zapomnieć też o tym, co jest niezbędne w każdej kuchni gastronomicznej, czyli o zmywarce. Zmywarka do restauracji powinna być dość pojemna, aby nie trzeba było jej co chwilę uruchamiać i żeby jednorazowo mogła umyć większą ilość naczyń. Dodatkowo musi ona posiadać funkcję wyparzania, która ma za zadanie usunąć z powierzchni naczyń wszystkie bakterie.

Wyposażenie pizzerii jest dość kosztowne, dlatego przed dokonaniem finalizacji transakcji, powinniśmy wszystko dobrze przemyśleć, a także poradzić się pracowników sklepów, oferujących sprzęt do gastronomii.