Niezbędne wyposażenie gastronomiczne do food trucka

Food trucki przeżywają w ostatnim czasie prawdziwy rozkwit. Z sezonu na sezon przybywa mobilnych restauracji, w których możemy zjeść praktycznie wszystko – począwszy od kuchni polskiej, regionalnej, na smakach z różnych stron świata kończąc. Zastanawiasz się nad tym, czy zainwestować w taką nowoczesną gastronomię? Na pewno ma ona wiele zalet, ale musimy liczyć się z tym, że food trucki największym zainteresowaniem cieszą się w okresie letnim. Wraz z nadejściem zimy, rozpoczyna się tak zwany martwy sezon. Kiedy za to lato w pełni, to możliwości są ogromne i możemy uczestniczyć w niezliczonej liczbie imprez plenerowych, festynów i obchodów święta miast. W jakie sprzęty trzeba wyposażyć furgonetkę, żeby móc otworzyć gastronomiczny biznes?

Food truck od kuchni

Wyposażenia food trucka musi być bardzo dobrze przemyślane, a każdy zakup sprzętu powinien zostać poprzedzony wykonaniem odpowiednich pomiarów, W przeciwieństwie do przestrzeni, jakie mamy w restauracjach, ta w furgonetkach jest bardzo mocno ograniczona, a przecież poza niezbędnymi urządzeniami, potrzebujesz też miejsca roboczego, które pozwoli na przygotowywanie przysmaków, Wszystko to sprawia, że warto ograniczyć zakup sprzętu do absolutnego minimum.

Bardzo często na wyposażeniu food trucka znaleźć możemy frytkownicę, prasy do hamburgerów, piece grillowe czy naleśnikarki. Do przygotowania wielu potraw niezbędne są miksery czy blendery, które pozwalają uzyskać idealną konsystencję składników. Warto jest pomyśleć też o tym, żeby do hamburgera, naleśnika czy frytek, można było zamówić coś do picia. Nie chodzi tutaj o napoje w puszkach bądź butelkach, ale o pyszną, aromatyczną kawę, która doskonale sprawdzi się do dań na słodko. Aby móc serwować dobrą kawę, musimy zaopatrzyć się w ekspres ciśnieniowy. Warto też wziąć pod uwagę najmłodszych. Z myślą o dzieciach, można przygotowywać świeże soki, które otrzymamy przy użyciu sokowirówki bądź wyciskarki do owoców. Takie zdrowe koktajle i smoothie są ostatnio bardzo modne i mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Do tego wszystkiego musimy dołożyć niezbędne naczynia, a zatem patelnie, garnki, talerze czy noże. W przypadku food trucków warto też zainwestować w sprzęt taki jak zmywarki gastronomiczne, np. w wersji podblatowej.

Niezbędny sprzęt do przechowywania jedzenia

W każdym przypadku, niezależnie od tego, czy prowadzimy dużą restaurację czy sprzedajemy żywność w food truckach, bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie żywności, co zagwarantuje, że serwowane dania będą świeże, smaczne i bezpieczne dla zdrowia. Kontrolę nad higieną żywności sprawuje SANEPID, który monitoruje takie miejsca i w razie jakichkolwiek nieprawidłowości odbiera zgody na prowadzenie biznesu gastronomicznego. Jeżeli mowa o food truckach, które największe utargi osiągają latem, bardzo często stojąc w mocno nasłonecznionym miejscu, gdzie temperatura przekracza trzydzieści stopni Celsjusza, konieczne jest posiadanie lodówki oraz zamrażarki. Powinny być na tyle pojemne, by pomieścić wszystko to, co będziemy danego dnia potrzebowali. W food truckach posiadanie dwukomorowego zlewu jest zdecydowanie obowiązkowe. Po co dwie komory? Z uwagi na to, że jedna ma służyć do mycia żywności, natomiast druga do rąk i naczyń.

Przystępując do wyposażania food trucka, powinniśmy wszystko dokładnie rozplanować, żeby praca w nim była komfortowa, a posiłki wydawane sprawnie i szybko. Jeżeli dodamy do tego jakość serwowanych dań, to otrzymamy przepis na sukces, który sprawi, że do food trucka będzie ustawiała się kolejka klientów.