Jak wygląda praca w gastronomii? Zalety i wady zawodu gastronoma
Praca w restauracji uchodzi za ciężką i zarazem niezwykle wymagającą. Mimo to na zatrudnienie w tym właśnie miejscu decyduje się wiele osób w różnym wieku. Są to zarówno studenci chcący dorobić, jak też ci, którzy świadomie wybieraja tą ścieżkę kariery. Praca w gastronomii ma wiele zalet i podobną ilość wad. Zapraszamy do lektury.
Jakie miejsca pracy tworzy restauracyjna kuchnia?
Do najpopularniejszych stanowisk pracy w gastronomicznej kuchni zaliczają się:
- szef kuchni,
- zastępca szefa kuchni,
- kucharz zespołu,
- kucharz,
- młodszy kucharz,
- praktykant,
- pomywacz (zmywarki barowe, czy nawet uniwersalne nie są w stanie umyć wszystkiego, zresztą ktoś też musi je obsługiwać),
- saucier,
- rótisseur,
- kucharz rybny,
- entremetier,
- garde-manger,
- tornat,
- patissier,
- piekarz.
Jeżeli chodzi o restaurację, czyli samą salę, w której obsługiwani są goście, lista stanowisk obejmuje pozycje takie jak:
- directeur de la restauration,
- kierownik sali,
- kontroler obsługi sali,
- chef de rang,
- kelner od win,
- serveur de restaurant,
- commis,
- commis de rang,
- commis de suite,
- barman,
- barista,
- voiturie,
- dame du vestiaire.
Zalety pracy w gastronomii – restauracji
Wbrew pozorom praca w gastronomii – restauracji ma wiele zalet. To miejsce, w którym można zdobyć cenne doświadczenie w kontaktach z klientami, w przygotowywaniu różnych potraw – wszystko zależnie od tego, na jakim stanowisku się pracuje.
W gastronomii można poznawać ciągle nowe przepisy i zarazem uczyć się różnych technik przyrządzania. Ponadto pracownicy restauracji, szczególnie ci, którzy mają bezpośredni kontakt z klientami, mogą liczyć na dodatkowe zarobek w postaci napiwków.
Wady pracy w gastronomii – restauracji
Praca w gastronomii – restauracji, tak jak wszędzie, ma też pewne wady.
Niewątpliwie wielu osobom może przeszkadzać fakt, to, że jest to praca stojąca. Nie ma znaczenia, czy ktoś pracuje w kuchni, czy na sali przy obsłudze gości.
Wadą są również godziny oraz dni pracy. Czy to zwykły dzień, czy święto, restauracje najczęściej są otwarte. Praca w kuchni na cały etat to zazwyczaj 5-6 dni w tygodniu po 10, a nawet 12 godzin. Zdarza się, że w pracy trzeba pozostać do godziny 2:00, a nawet 4:00. Wszystko zależy, co to konkretnie za lokal i jakie usługi ma w swojej ofercie.
Poza kulturalnymi klientami w restauracjach pojawiają się również ci, którzy stwarzają nieprzyjemne sytuacje. To psuje atmosferę i powoduje, że praca staje się po prostu przykra i ciężka. Bywa również, że trafiają się klienci, którzy nie płacą za rachunki. Wówczas najczęściej to kelner musi je pokryć.