Jak wygląda praca w gastronomii? Zalety i wady zawodu gastronoma

Praca w restauracji uchodzi za ciężką i zarazem niezwykle wymagającą. Mimo to na zatrudnienie w tym właśnie miejscu decyduje się wiele osób w różnym wieku. Są to zarówno studenci chcący dorobić, jak też ci, którzy świadomie wybieraja tą ścieżkę kariery. Praca w gastronomii ma wiele zalet i podobną ilość wad. Zapraszamy do lektury.

Jakie miejsca pracy tworzy restauracyjna kuchnia?

Do najpopularniejszych stanowisk pracy w gastronomicznej kuchni zaliczają się:

  • szef kuchni, 
  • zastępca szefa kuchni, 
  • kucharz zespołu, 
  • kucharz, 
  • młodszy kucharz, 
  • praktykant, 
  • pomywacz (zmywarki barowe, czy nawet uniwersalne nie są w stanie umyć wszystkiego, zresztą ktoś też musi je obsługiwać), 
  • saucier, 
  • rótisseur, 
  • kucharz rybny, 
  • entremetier,
  • garde-manger, 
  • tornat, 
  • patissier,
  • piekarz. 

Jeżeli chodzi o restaurację, czyli samą salę, w której obsługiwani są goście, lista stanowisk obejmuje pozycje takie jak:

  • directeur de la restauration, 
  • kierownik sali, 
  • kontroler obsługi sali, 
  • chef de rang, 
  • kelner od win, 
  • serveur de restaurant, 
  • commis, 
  • commis de rang, 
  • commis de suite, 
  • barman, 
  • barista, 
  • voiturie, 
  • dame du vestiaire. 

Zalety pracy w gastronomii – restauracji

Wbrew pozorom praca w gastronomii – restauracji ma wiele zalet. To miejsce, w którym można zdobyć cenne doświadczenie w kontaktach z klientami, w przygotowywaniu różnych potraw – wszystko zależnie od tego, na jakim stanowisku się pracuje.

W gastronomii można poznawać ciągle nowe przepisy i zarazem uczyć się różnych technik przyrządzania. Ponadto pracownicy restauracji, szczególnie ci, którzy mają bezpośredni kontakt z klientami, mogą liczyć na dodatkowe zarobek w postaci napiwków.

Wady pracy w gastronomii – restauracji

Praca w gastronomii – restauracji, tak jak wszędzie, ma też pewne wady.

Niewątpliwie wielu osobom może przeszkadzać fakt, to, że jest to praca stojąca. Nie ma znaczenia, czy ktoś pracuje w kuchni, czy na sali przy obsłudze gości.

Wadą są również godziny oraz dni pracy. Czy to zwykły dzień, czy święto, restauracje najczęściej są otwarte. Praca w kuchni na cały etat to zazwyczaj 5-6 dni w tygodniu po 10, a nawet 12 godzin. Zdarza się, że w pracy trzeba pozostać do godziny 2:00, a nawet 4:00. Wszystko zależy, co to konkretnie za lokal i jakie usługi ma w swojej ofercie.

Poza kulturalnymi klientami w restauracjach pojawiają się również ci, którzy stwarzają nieprzyjemne sytuacje. To psuje atmosferę i powoduje, że praca staje się po prostu przykra i ciężka.  Bywa również, że trafiają się klienci, którzy nie płacą za rachunki. Wówczas najczęściej to kelner musi je pokryć.