Dlaczego zmywarki gastronomiczne posiadają funkcję wyparzania?

Zmywarki są obecnie jednym z podstawowych wyposażeń lokali gastronomicznych. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można nawet w kilka minut umyć dużą ilość naczyń. Ale czy zmywarki, jakich używamy w warunkach domowych, mogą służyć również w lokalach gastronomicznych? Okazuje się, że nie i ma to swoje w pełni logiczne uzasadnienie. A powodem, dla jakiego w punktach przemysłowych wymagane jest używanie wyłącznie przystosowanych do tego profesjonalnych zmywarek jest przede wszystkim troska o higienę, bezpieczeństwo oraz zdrowie klientów korzystających z usług danej restauracji.

Wyparzarko zmywarka w restauracji

Wszystko sprowadza się do wyparzania i tego, że w lokalu gastronomicznym musi być na stanie wyparzarko zmywarka. A zatem, jak sama nazwa wskazuje, ma ona nie tylko myć, ale również wyparzać. Dzięki temu udaje się zniszczyć wszelkiego rodzaju mikroorganizmy i bakterie, jakie klienci pozostawili na sztućcach, talerzach czy szklankach. A to sprawia, że bez obaw możemy chodzić do restauracji i korzystać z tych samych naczyń, jakie przed momentem znajdowały się na innym stoliku. W innym razie naczynia musiałyby być jednorazowe, ponieważ nie można byłoby ryzykować i narażać klientów na to, że jedząc posiłek w miejscu publicznym, zarażą się jakąś baterią. I dlatego też konieczność wyparzania jest obligatoryjna, stanowi wymóg sanitarny i każdy lokal, który oferuje żywienie zbiorowe, musi się do niego stosować.

Zmywarka domowa a zmywarka do restauracji – czym się różnią?

Jedną z kluczowym różnic jest ta, która dotyczy temperatury. Zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania umożliwia mycie naczyń w temperaturze sięgającej 90 stopni Celsjusza, przy czym zmywarki domowe myją zazwyczaj w temperaturze nie wyższej niż 60-70 stopni Celsjusza. I tym samym jest to zbyt mało, aby zabiło wszystkie mikroorganizmy, przez co nie może być używane w restauracjach, barach, na stołówkach i wszędzie tam, gdzie prowadzone jest żywienie zbiorowe.

Zmywarki kapturowe do lokali gastronomicznych

Szukając odpowiedniej zmywarki do lokalu gastronomicznego, możemy spotkać się z wieloma modelami tych urządzeń. Na co w takim razie warto zwrócić uwagę? Zmywarka kapturowa z funkcją wyparzania, która przeznaczona jest do restauracji, powinna być wydajna, mieć kilka cykli pracy i myć w sposób bardzo dokładny. Z racji tego, że w lokalach gastronomicznych liczy się czas, to też cykle pracy powinny być odpowiednio krótkie. Najlepsza zmywarka gastronomiczna z wyparzarką potrafi umyć naczynia nawet w dwie minuty (najkrótszy cykl). Inne opcje to trzy lub dziesięć minut. Przy dużym ruchu jest to ogromna zaleta. Ponadto zmywarki kapturowe oprócz tego, że posiadają funkcję wyparzania, to pozwalają myć naczynia o dużych gabarytach, takie jak pojemniki GN czy garnki. Jeżeli chodzi o wydajność, to zmywarki kapturowe z wyparzaniem są w stanie umyć nawet czterdzieści koszy wypełnionych naczyniami w ciągu godziny. Podczas zakupu warto też zwrócić uwagę na zużycie energii i wybrać taki model, który będzie zużywał jej jak najmniej, co pozwoli obniżyć koszty eksploatacji.