Czym jest twarda woda i dlaczego szkodzi zmywarkom?
Twardość wody jest tematem dość często poruszanym i możemy się z nim zetknąć chociażby oglądając reklamy. Dlaczego tak istotne jest to, jaka woda płynie w naszym kranie?
Wpływ twardej wody na sprzęt kuchenny
Jak się okazuje twarda woda, może mieć wpływ na żywotność naszych sprzętów, takich jak zmywarka czy ekspres do kawy, do którego wlewamy wodę prosto z kranu. Ponadto efekty twardej wody będziemy mogli zobaczyć też gołym okiem w postaci osadów czy białej poświaty na szklankach i innych naczyniach. Wszystko to sprawia, że warto jest wykonać test, który da nam odpowiedź na pytanie, czy nasza woda jest twarda, czy może miękka. Jeśli się okaże, że mamy do czynienia z twardą wodą, wtedy powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiednie środki, które pozwolą ją zmiękczyć.
Twarda woda czyli jaka?
Zacznijmy od wyjaśnienia tego, czym tak naprawdę jest ta twardość. Otóż jest to nic innego, jak wysokość stężenia określonych związków. Wyróżniamy dwa rodzaje wód twardych: węglanową (przemijającą) i niewęglanową (nieprzemijającą). Ta pierwsza wynika przede wszystkim w obecności w niej dużej ilości magnezu i wapnia, który wytrąca się podczas gotowania, stąd też jej nazwa – przemijająca. Wówczas na dnie czajnika daje się zauważyć osad. Z kolei jeżeli mamy do czynienia z twardością nieprzemijającą, to bierze się ona stąd, że znajdziemy w niej nie tylko wapń i magnez, ale również azotany, siarczany, chlorki i inne. I teraz najważniejsza kwestia. Im większa twardość wody, tym trudniej jest przy jej pomocy czyścić dane powierzchnie.
Podkreślmy, że dotyczy to nie tylko naczyń, ale również innych rzeczy. A zatem, aby skutecznie pozbyć się brudu, potrzebujemy użyć większej ilości środka czyszczącego. Ale na tym jeszcze nie koniec. Wspominaliśmy, że podczas gotowania twardej wody, daje się zauważyć osad. I ten osad zamienia się z czasem w kamień, który jest niszczycielski dla bardzo wielu urządzeń. Jednym z typów najbardziej zagrożonych są bez wątpienia zmywarki gastronomiczne, jak i każde inne.
Twarda woda a działanie zmywarki
Twardość wody na duży wpływ na działanie zmywarki. Dlatego jeżeli nasza woda jest twarda, wtedy nigdy nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, w której brakuje soli w zmywarce. Bo to właśnie ona usuwa zawarty w wodzie magnez i wapń, zmiękczając tym samym wodę. Minerały znajdujące się w twardej wodzie, mogą też osadzać się na niektórych elementach zmywarki, doprowadzając do tego, że będzie ona ciężej pracowały, czemu winien będzie kamień. Co więcej, po wyjęciu naczyń ze zmywarki, prawdopodobnie nie będą one wyglądały tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Na powierzchni porcelany i szkła da się bowiem zauważyć brzydkie plamy i zacieki odcieniu mlecznego. I niestety niewiele jesteśmy w stanie z tym zrobić, bo jeśli mieszkamy w regionie, w którym woda jest twarda, to będziemy musieli borykać się z tego typu niedogodnościami. Jedyne co pozostaje w takich sytuacjach, to pamiętanie o używaniu środków zmiękczających wodę oraz regularne uzupełnianie soli w zmywarce. Zadbamy w ten sposób nie tylko o estetykę umytych naczyń, ale także o dłuższą żywotność zmywarki.